معرفی امامزاده جعفرعلیه السلام (تهران)
امامزاده جعفر(علیه السلام) پیشوا
در این زیارتگاه امامزاده جعفربنموسی الکاظم (علیه السلام) که از فرزندان امام موسی کاظم (علیه السلام) است به خاک سپرده شده اند .
شیخ عباس قمی از عالمان بزرگ شیعیان جزء کسانی بودند که امامزاده جعفر علیه السلام را از فرزندان امام موسی کاظم (علیه السلام) ذکر کرده اند.
مؤلف کنز الانساب، در این باره اینگونه نوشته است: چون مأمون، حضرت علی بن موسی الرضا(علیه السلام) را از مدینه به شهر طوس دعوت نمود، جمله فرزندان و فرزندزادگان حضرت امام کاظم (علیه السلام) به تدریج از بغداد رو به ولایت خراسان نهادند، من جمله تعدادی از این بزرگواران همچون جعفر و ابراهیم و... چون به ناحیه ساوجبلاغ رسیدند، دشمنان از عقب آمدند و مجادله بسیار کردند و آخر الامر حسن بن موسی الکاظم (علیه السلام) را شهید کردند و به بعضی هم جراحت رسیده بود و چون شب درآمد، لاعلاج روی به اطراف نهادند، اما جعفربن موسی الکاظم (علیه السلام) که در حین دفاع مجروح گردیده بود، در توابع ورامین به موضع سناردک (مکان فعلی) در اثر شدت جراحات وارده به شهادت رسید.
بنای زیارتگاه :
زیارتگاه امامزاده جعفر(علیه السلام) بصورت مربع شکل و مسقف است که در دوران شاه طهماسب صفوی بنا شده و از فضای باز مقابل آن، جهت تدفین درگذشتگان محلی آن ناحیه استفاده می شود.
ایوان این زیارتگاه تاریخی در دوران قاجار و در زمان پادشاهی فتحعلی شاه در ضلع شرقی بقعه به بنا اضافه شد و این موضوع در کتیبه ایوان نگاشته شده.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تعدادی از اماکن و بناهای اطراف زیارتگاه خریداری و به مجموعه اضافه شد وهمچنین رواقهایی اطراف بنای اصلی در ضلع شرقی صحن و همچنین ساختمانی دو طبقه جهت امور اداری و کتابخانه و مجموعه تجاری و زائر سرا ساخته شد.
زیارتگاه امامزاده جعفر(علیه السلام) گنبدی با ارتفاع 21 متر از سطح زمین و قطر ۹.۵ دارد که در دوران صفویه ساخته شده و در سال ۱۲۲۷قمری مرمت گردید.پوشش بیرونی این گنبد کاشی فیروزهای می باشد که با نقوش هندسی و کتیبههایی به خط ثلث و نستعلیق و کوفی بنایی تزیین شده.
ضریح متبرک این زیارتگاه که به دست هنرمندان اصفهانی ساخته شده در مرکز گنبد خانه بر روی پایهای از سنگ مرمر سبز رنگ ایستاده و جنس آن از طلا و نقره می باشد که با میناکاری تزیین شده است و کتیبههای آن با خط ثلث و نستعلیق نگاشته و در سال۱۳۷۱ هجری شمسی ساخته و نصب شده است.
کتیبه روی در ضریح سابق مرقد مطهردر سال ۹۴۴ هجری قمری نگاشته شده و در پایین کتیبه داخل حرم که با خط ثلث نوشته شده، نام شاه طهماسب صفوی و تاریخ ۹۵۶ هجری قمری درج شده است.
ایوان باشکوه غربی صحن این زیارتگاه با بعاد۷× ۸.۲۰ متر در سال ۱۲۲۷ هجری قمری به فرمان فتحعلی شاه قاجار درزمان بازسازی بنا اضافه شد.
بازار قدیمی پیشوا:
به دلیل محبت و توجه مردم به ائمه و معصومین(علیهم السلام)، شیعیان در پیرامون زیارتگاه مقدس امامزاده جعفر علیه السبلام سکونت کردند و این کار موجب شد تا محله قدیمی سناردک از رونق بی افتد و محلۀ امامزاده جعفر(علیه السلام) به معروفیت برسد.
همزمان با رونق و توسعه پیشوا و سکونت اقشار مختلف مردمی در این منطقه، به جهت رفع نیازهای اساسی زندگی مردم، بازار که از اساسی ترین نیازهای زندگی های اجتماعی است در این منطقه شکل گرفت و از دوران صفویه تا الان بازار قدیمی پیشوا از رونق خاصی برخوردار است .
با وجود اینکه بازار قدیمی پیشوا در دوران صفویه بنا شده ولی بخشی از این بازار مدت ها بعد و به فرمان شیخ محمود ورامینی در دوران محمدعلی شاه قاجار، بازسازی شده.
بازار تاریخی پیشوا شاهد وقایع سیاسی زیادی در طول تاریخ بوده که از جمله آن می توان به تیرباران کردن ارشدالدوله، از یاران وفادار محمدعلی شاه در دوران مشروطیت و قیام خونین کفن پوشان در ۱۵ خرداد سال ۴۲ اشاره کرد.