شناخت حرم حضرت عباس علیه السلام
حرم حضرت عباس (علیه السلام) در کشور عراق و در شهر کربلا و در ۳۷۸ متری شمال شرقی حرم امام حسین(علیه السلام) می باشد و فاصله بین حرم حضرت عباس و امام حسین را بین الحرمین مینامند. حرم حضرت ابوالفضل (علیه السلام) تاریخ مشترکی با حرم امام حسین(علیه السلام) دارد و از مهم ترین حرم های ز یارتی شیعیان است. حضرت ابوالفضل (علیه السلام) در دهم محرم سال ۶۱ ق در روبرویی با سپاهیان عبیدالله بن زیاد به شهادت رسید.
حرم حضرت عباس(علیه السلام)، در شرق حرم امامحسين(علیه السلام) و در همان مكانى كه به شهادت رسيد،قرار دارد. اين بنا، يك صحن دارد، دارای بارگاه و گنبدى از كاشى و دارای دو گلدسته طلاكارى شده است. معمولا كسانى كه به مرمت و توسعه حرم امام حسین (علیه السلام) توجه داشتهاند، به مرمت و نوسازى حرم حضرت ابوالفضل نيز همت داشتند.
اولین عمارت حضرت عباس (علیه السلام) :
در سال ۶۶ قمری مختار ثقفی ، به همراه گروهی از اعراب و نیز ایرانیان که از شیعیان بودند به خونخواهی حضرت عباس(علیه السلام) قیام کرد و در زمان قدرت و حکومت او (توسط خود وی یا دیگر شیعیان) اولین عمارت آستانه بنا شد و در طی زمان این عمارت و به طور کلی تمام شهر کربلا آباد شد ، در سال ۱۷۰ هارون الرشید قمری دستور خراب کردن آن را داد.
وضعیت فعلی حرم
حرم حضرت عباس(علیه السلام) در ۳۷۸ متری شمال شرقی آستانه امام حسین(علیه السلام) قرار دارد .. قبر حضرت ابوالفضل(علیه السلام) در وسط حرم قرار دارد و روی قبر آن حضرت صندوق خاتم نفیس اهدایی قرار داردکه در طول این مدت مرمت هایی روی آن انجام شده.
صندوق ضریح به همت سید محسن حکیم و به دست هنرمندان ایرانی در اصفهان ساخته و پس از سه سال کار مداوم در سال ۱۳۸۵ قمری در حرم نصب شد این صندوق با به کارگیری چهارصد هزار مثقال نقره خالص و هشت هزار مثقال طلا ساخته شده. چهار سمت حرم چهار رواق قرینه دارد که به یکدیگر منتهی میگردند. دیوارها و سقف حرم و رواقها با هنر ایرانیان آینهکاری شده و در بالای ضریح یک گنبد بزرگ بنا گردیده که در سال ۱۳۷۵ قمری طلاکاری آن انجام شده.
رواقهای حرم حضرت عباس (علیه السلام):
حرم حضرت عباس (علیه السلام) چهار رواق دارد كه چهار سمت ضريح را احاطه كرده است:
رواق شمالى به زير زمين و قبر مطهر حضرت عباس (علیه السلام) راه دارد لازم به ذکر است در بسته است و كسى نمىتواند به آن زير زمين وارد شود.
رواق غربى در سمت چپ و در سمت راست این رواق آن باب الرواق و باب المراد قرار دارد.
در رواق شرقى تعداد پنج مقبره وجود دارد. رواق جنوبى با سه در به ايوان طلا وصل مىشود.
دربهای حرم حضرت ابوالفضل (علیه السلام):
حرم حضرت عباس(علیه السلام) شش در دارد که پنج در به رواقها باز میشود و یکی از درها در قسمت بالای سر قرار دارد. دو دراز این درها در غرب هستند. یکی از این دو در کنار بخش کفشداری حرم واقع شده، جنس این درها از نقره است. در دوم نیز از نقره و دارای دو لنگه است. سومین در قسمت بالا سر قرار دارد و به جایی گشوده نمیشود. چهارمین در سمت پایین پا، یعنی در مشرق واقع است و به رواق گشوده میشود. پنجمین در که آن نیز به رواق گشوده میشود. ششمین در نیز در ناحیه شمال حرم واقع است.
صحن حرم حضرت ابوالفضل (علیه السلام):
مساحت صحن حرم حضرت عباس(علیه السلام) ۹۳۰۰ متر مربع و مساحت بنای حرم؛ اعم از رواقها و گنبدخانه و ایوان ۴۳۷۰ متر مربع است.
بزرگترین صحن حرم چهار ایوان دارد.
ایوانهای صحن حرم حضرت ابوالفضل (علیه السلام)عبارتند از:
• ایوان بالاسر که در غرب صحن قرار دارد.
• ایوان شرقی که در ضلع شرقی صحن قرار دارد .
• ایوان شمالی
• ایوان قبله: این ایوان در مدخل باب القبله است.
گنبد حرم :
بر فراز حرم حضرت عباس (علیه السلام) گنبدی به قطر ۱۲ متر با شکلی متفاوت از گنبدهای دیگر وجود دارد؛ گنبدی نیم کروی با نوک تیز و ساقهای نسبتا بلند است و از آن، پنجرههایی با قوسهای کمان ابرویی و نوک تیز به بیرون گشوده میشود. نمای داخل گنبد در قسمت ساقه کمربندی با زمینه بنفشه تیره است که آیاتی از قرآن کریم به رنگ سفید برآن نقش بسته است.
گلدستههای حرم :
در گوشه ایوان طلا و در مجاورت دیوار حرم، دو گلدسته وجود دارد؛ قسمت بالایی هرکدام ازاین گلدستهها با طلای خالص روکش شده است، قبل از سال ۱۳۸۸ش نیمه پایین گلدستهها ترکیب آجر و صفحههای کاشی داشت .اما در سال ۱۳۸۸ش تولیت حرم مجددا گلدسته های حرم را بازسازی کرد .
در این مرمت و در ساخت مجدد گلدسته ها از108کیلو طلا استفاده شده. و همینطور طراحی و انجام روکش طلای این گلدستهها حدود ۴ میلیون دلار هزینه داشته. در مرمت این گلدستهها سعی شده نمای قبلی آنها حفظ شود و از همان نقش ها و شکل هندسی قبلی استفاده شده.
لازم به ذکر است گلدستهها بلند هستند و ارتفاع آنها به ۴۴ متر میرسد.