معرفی امامزاده های استان بوشهر
آستان امامزاده ابراهیم (علیه السلام) :
زیارتگاه امامزاده ابراهیم(علیه السلام) در استان بوشهر و در روستای نینیزک قرار دارد ومشهور به شاهزاده ابراهیم(علیه السلام) می باشد ونسب ایشان به امام موسی کاظم (علیه السلام) برمی گردد و برادر امام رضا (علیه السلام) هستند. این امامزاده در سال 204 هجری قمری در جوار کوه الله پرچین توسط طرفداران مأمون به شهادت رسیدند و شخصی به اسم الیاس در بالای تپه ای در جوار رودخانه ایشان را به خاک سپردند.
این زیارتگاه در۲۸ اسفند ماه ۱۳۸۵ با شماره ثبت ۱۸۷۱۴ بهعنوان یکی از آثار ملی کشورمان ثبت شده است.بعد ازشهادت این امامزاده، اتاق کوچک گلی به عنوان زیارتگاه ایشان احداث شد که در طی زمان و خرابی های پیش آمده برای آنجا، چندین مرتبه مرمت و تعمیر شده است.
اطراف این زیارتگاه رشته کوه زاگرس قراردارد که درروزهای زمستان و بهار، وجود فضاهای سرسبز اطراف، چشمه آب جوشان و درخت های سرسبز، چشم اندازطبیعی بسیار زیبایی را پدید آورده است واکثر مسافران به جهت زیارت و استفاده از طبیعت بکر مدتی را در این منطقه سپری می کنند.
پر رنگ ترین مراسم این زیارتگاه هرسال در سالروز شهادت امام رضا(علیه السلام) است که جمعیت زیادی( تقریبا بیشتر از یکصد هزار نفر) از عزاداران امام رضا(علیه السلام) از تمام نقاط استان بوشهر؛ به جهت عرض تسلیت به برادر بزرگوار ایشان مسیر 17کیلومتری برازجان تا زیارتگاه امامزاده ابراهیم (علیه السلام) را پیاده طی میکنند.
زیارتگاه مطهر امامزاده عبدالمُهیمن (علیه السلام):
زیارتگاه مقدس امامزاده عبدالمهیمن(علیه السلام) در کوچه امامزاده، جنوب غربی شهر بوشهر قرار دارد و ساختمان زیارتگاه متشکل از هسته مرکزی و غرفه هایی اطراف آن است و به جهت نوع معماری به کار رفته به عنوان یک اثر ملی و تاریخی ـ فرهنگی ثبت شده است.
در این زیارتگاه اشیاء ارزشمند تاریخی و قدیمی زیادی به چشم میخورد که از طرف افراد بزرگی به این امامزاده اهداء شده که بیانگر قدمت تاریخی و اعتبار بالای آن نزد مردم بوشهراست.
براساس اسناد تاریخی ، امامزاده عبدالمهیمن(علیه السلام) از فرزندان حضرت عباس بن علی(علیه السلام) هستند.
ایشان شخصی عالم و دانشمند بود که دردوران حکومت هارون الرشید عباسی به مصر و سپس به ایران مهاجرت کرد و در بوشهر ساکن شدند و در همان جا درسال ۳۱۲هجری قمری درگذشتند.
زیارتگاه متبرک ایشان شبهای پنج شنبه و جمعه محل تجمع محبان اهل بیت(علیه السلام) و زائران زیادی است که به جهت قرائت دعای کمیل در آنجا حضور یافتند.
آستان مقدس امامزاده محمد بن باقر (علیه السلام):
نسب امامزاده محمد بن باقر(علیه السلام) به حضرت امام موسی کاظم(علیه السلام) برمیگردد که دربین مردم بسیاراهمیت و اعتبار دارند.ساختمان ابتدایی زیارتگاه بیشتر از 150سال قدمت دارد . بنایی که در حال حاضر وجود دارد در سال1377 توسط هیأت امنای فعلی و با کمک خیرین و اداره کل اوقاف و امور خیریه احداث گردیده.
مقبره نوحه خوان معروف و تاریخی بوشهر مرحوم خدابخش کردی زاده (بخشو) در ایوان ورودی زیارتگاه واقع شده است.
زیارتگاه امامزاده سلیمان بن علی(علیه السلام):
براساس عقاید مردم منطقه ، امامزاده سلیمان بن علی(علیه السلام) از فرزندان زین العابدین علی بن الحسین (علیه السلام) می باشند.
نمای گنبد این امامزاده مقرنس و برگرفته از نوع معماری معبد سازی هندی و چینی می باشد و نمونه ای از زیباترین مقرنس کاری ها در ایران است که در بنای آن از عناصر مختلف معماری استفاده شده است.
زیارتگاه شاهزاده ابوالقاسم (علیه السلام):
اصل و نصب ایشان به امام موسی کاظم(علیه السلام) برمیگردد واز نوادگان آن امام بزرگوارهستند و اهالی منطقه اعتقاد و محبت فراوانی به این امامزاده دارند.
این زیارتگاه درروستای جبرانی شهرستان دیر قرار دارد و در سال1325 ساخته شده است و به دلیل فرسایش های رخ داده در سال 1386 مرمت و بازسازی شده است.
وجود قبورمطهر شهدا و موقعیت جغرافیایی زیارتگاه باعث شده تا گردشگران و زائران زیادی به این مکان مذهبی سفر کنند. از مراسمات پررنگ این زیارتگاه میتوان به همایش بزرگ پیاده روی جاماندگان اربعین حسینی تحت عنوان "حرم تا به حرم" از زیارتگاه سید مرتضی تا امامزاده شاه ابوالقاسم(علیه السلام) به طول 8کیلومتر در بندر دیر اشاره کرد.