معرفی امامزاده های شاخص استان آذربایجان شرقی
زیارتگاه امامزاده اسماعیل(علیه السلام):
در جنوب مسجد جامع میانه ، زیارتگاهی قرار دارد كه به مقبره كمال الدین معروف است. این زیارتگاه متعلق به امامزاده اسماعیل(علیه السلام) است که گنبد کاشی کاری شده فیروزه رنگی دارد . از بنای ابتدایی زیارتگاه فقط یک كتیبه باقی مانده که بالای سر در زیارتگاه فعلی است و تاریخ 1258 هجری قمری و همچنین نام بانی بنا، " مشهدی بایرامعلی بن عوض " روی آن نوشته شده . مناره ی بلندی در صحن زیارتگاه قابل مشاهده است كه دو کتیبه سنگی دارد.
زیارتگاه امامزاده جمال(علیه السلام):
امامزاده جمال (علیه السلام) یکی از شاخص ترین زیارتگاه های استان آذربایجان شرقی است که كه در مسجد حاجت قرار دارد. این زیارتگاه متعلق به امامزاده موسی (علیه السلام) است که از فرزندان امام موسی بن جعفر(علیه السلام ) می باشد. بقعه در زیر گنبد تقریبا بزرگی ساخته شده و پا طاق مقرنسی دارد كه روی آن صندوق چوبی زیبایی قرار داده اند .
دو كتیبه ازجنس مرمر نیز برای سنگ قبرآخوند ملا احمد مدرس و قبر شیخ عبدالغفار در نظر گرفته شده که قابل مشاهده است.
زیارتگاه امامزاده دال و ذال:
در محله ی مهاد میهن در کنار مسجد دال و ذال ، دو قبر كوچك کاشی کاری شده به رنگ سبز قرار دارد كه مربوط به دو امامزاده ی بزرگوار می باشد . با وجود آنکه هویت این دو امامزاده مشخص نشده واطلاعات دقیقی از آنها در دسترس نیست، در تعداد زیادی از کتاب های معتبر تاریخی به این دو امامزاده اشاره شده است.
زیارتگاه امامزاده سید ابراهیم(علیه السلام):
این زیارتگاه به سید ابراهیم(علیه السلام) تعلق دارد و براساس " تاریخ اولاد الاطهار " سید ابراهیم (علیه السلام) از فرزندان حضرت امام زین العابدین ( علیه السلام ) می باشد و طبق بعضی از كتب علم رجال از فرزندان حضرت موسی بن جعفر ( علیه السلام ) می باشد. این زیارتگاه در مرکز حیاطی واقع شده كه به تازگی توسط سازمان میراث فرهنگی تعمیر شده است .
در پایین دیوار جنوبی آرامگاه ،كتیبه ی مشهور به " سنگ بسم الله " قرار گرفته بود كه به تازگی برای محافظت بیشتر به موزه ی آذربایجان انتقال داده شد و شبیه سازی شده آن سنگ در همان مکان قرار داده شد.
زیارتگاهامامزاده سید حمزه(علیه السلام):
زیارتگاه امامزاده سید حمزه(علیه السلام) در محله ی سرخاب و درنزدیکی مقبرة الشعرا در خیابان ثقة الاسلام تبریز قرار دارد . نمونه های حجاری ظریف بجا مانده از این زیارتگاه ، بیانگر عظمت بنای ابتدایی است. سر در صحن مدرسه طاقی مرمرین دارد كه در پیشانی آن آیه ای از سوره ی"الحجر" نوشته شده .
عرض طاق بقعه 183 وارتفاع بخش اصلی 120 سانتیمتر است. درقسمت بالای طاق سردر ، سنگ نوشته ی دیگری از مرمر وجود دارد که در تاریخ 1279 هجری قمری نصب شده،كه متعلق به دوران ناصرالدین شاه قاجار است.
چشم انداز طاق مرمرین در ورودی زیارتگاه،از هنر حجاری دوران صفویه است. همچنین آینه کاری های طاق قسمت بالای صندوق قبر امامزاده بسیار با شکوه است.
تاریخ بنای اولیه بقعه 714 هجری قمری می باشد ودرواقع همان سال در گذشت صاحب مقبره است که "ابوالحسن حمزه بن حسن بن محمد " نام داشتند و حیات ایشان به دوران سلطان محمود غازان خان و سلطان محمد خدابنده ( اولجایتو ) برمیگردد که در همان دوران از احترام بسیار زیادی برخوردار بودند.
زیارتگاه امامزاده شاهزاده قاسم(علیه السلام):
این زیارتگاه در روستای " پیرلرشاه قاسم " از توابع كلیبر قرار دارد و درمیان مردم شهرستان های اهر ، كلیبر و اطراف رود ارس از جایگاه والایی بهره مند است. از بنای ابتدایی زیارتگاه فقط سر درآن بجا مانده كه تقریبا متعلق به زمان صفویه است .
زیارتگاه امامزاده عون بن علی و زید بن علی(علیهم السلام):
این زیارتگاه بر روی مرتفع ترین قله ی كوه سرخاب قرار دارد که سه اتاق دارد و همچنین شامل یك مقبره ی مسجد گونه ، یك ایوان، دومیل و پنج ستون سنگی بزرگ می شود. بنای زیارتگاه از سنگ های سرخ كوه و ستون های ایوان زیارتگاه از سنگ سخت كبود ساخته شده و این زیارتگاه به سبک معماری ایلخانی ساخته شده.
این زیارتگاه در جنگ عثمانی خراب و در دوران شاه عباس صفوی مجددا بازسازی شد و دوباره در زلزله سال 1193 هجری بنا تخریب شد و اواخر قرن 13 توسط امین لشگر قهرمان میرزا مرمت گردید. در سال های اخیر ، زیارتگاه به شكل زیبایی مرمت شده است.
زیارتگاه امامزاده محمد نوجه مهر(علیه السلام):
امامزاده محمد نوجه مهر معروف به " سید محمدآقا " در روستای نوجه مهر واقع شده. زیارتگاه امامزاده محمد نوجه مهر(علیه السلام)كه ایشان را نوادگان امام موسی كاظم ( علیه السلام) می دانند ، بازسازی شده و دارای ضریح زیبایی است. این زیارتگاه میان مردم از احترام بسیار زیادی برخوردار است و هر سال كشاورزان آن اطراف بعد از برداشت محصولات خود به جهت زیارت و ادای نذورات خود به زیارت این امامزاده مشرف می شوند.
زیارتگاه امامزاده بزرگ(علیه السلام):
زیارتگاه این امامزاده در جنوب غربی سراب ، در جوار قبرستان عمومی قرار دارد که دارای ازاره های سنگی ، بدنه ، گنبد ، مناره های آجری و طاق نماهای مقرنس كاری گچ بری شده می باشد. این زیارتگاه دو مناره به ارتفاع 9 متر دارد و سبک معماری آن متعلق به قرون هشتم و نهم هجری قمری است.
زیارتگاه امامزاده شعیب(علیه السلام):
زیارتگاه ایشان در روستای دوزال واقع شده. این روستا در 20 كیلومتری شمال خروانقو در قله کوهی كه مشرف بر رود ارس و مرز جمهوری آذربایجان است قرار دارد . احتمالا بنای زیارتگاه متعلق به اواخر قرن هفتم هجری ودوران حكومت ایلخانی است.
این بنا بصورت هشت ضلعی بلندی است که با آجر کاری و روی یك قاعده سنگی ساخته شده و در اضلاع آن ، طاق نمای مرتفعی با طاق جناغی قابل مشاهده است . دربالای برج و اطراف بنا با معرق و کاشی های لاجوردی و فیروزه ای تزئین شده .
گنبد زیارتگاه بصورت دو پوشش است. زیارتگاه از سمت غرب و به وسیله اتاقی به مسجد قدیمی دوزال وصل می شود همچنین از طریق اتاق می توان به زیرزمین و محل اصلی مقبره رفت.