خیریه حضرت خدیجه سلام الله علیها
امروز پنج شنبه 04 بهمن 1403
خیریه حضرت خدیجه سلام الله علیها
شماره خبر:۶۷
تاریخ خبر:۱۴۰۲/۱۱/۱۵
دسته بندی:اخبار

معرفی امامزاده قاسم علیه السلام(تهران)

این زیارتگاه زیبا در شمال شهرتهران و در محله گلابدره قرار دارد. امامزاده در دامنه کوه‌های البرز، در شمال منطقه شمیران و در ارتفاع 1700 متری بنا شده است.
ابن بنای قدیمی در بین آپارتمان‌ها و برج‌هایی که در گرداگردش بنا شده کاملا به چشم می‌آید و نمای زیبایی را به منطقه داده. زیارتگاهی که به شدت مورد توجه می باشد و نه تنها مورد اهمیت مردم منطقه است بلکه از نقاط دور نیز برای زیارت به این امامزاده می آیند. ناگفته نماند که جدا از جنبه مذهبی امامزاده، این ساختمان خودش یک اثر تاریخی به شمار می آید که گویا در سال 370 و در دوران حکومت دیلمیان بنای کلی امامزاده ساخته شده.
تاریخچه امامزاده قاسم علیه السلام:
روایت های متفاوتی درباره این امامزاده وجود دارد. اکثر اهالی این محل معتقدند این زیارتگاه محل دفن قاسم، پسر امام حسین است که در واقعه عاشورا شهید شده است. براساس این روایت سر حضرت قاسم علیه السلام به ایران فرستاده می‌شود و از سر مبارک ایشان برای بازی استفاده می‌کردند تا زمانی که یک پیرزن این سر حضرت را در ازای کیسه‌ای طلا می‌گیرد و در این مکان دفن می‌کند. پس از سالها امامزاده قاسم (نوه برادر حضرت قاسم) جهت زیارت به این محل مشرف می شوند و توسط ماموران شهید می‌شود و در همین محل به خام سپرده می شوند.
اما معتبرترین روایت درباره این امامزاده می‌گوید اینجا محل دفن قاسم بن حسن بن زید بن حسن مجتبی است که دختر ایشان (خدیجه) به همسری حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام در آمده است. این امامزاده در حال فرار از دست ماموران بوده که به این منطقه کوهستانی پناه می‌برد. منطقه‌ای که در آن زمان با نام روستای علیادژ شناخته می‌شود و در همینجا شهید می‌شود و یا وفات می‌کند.
بنای اصلی مقبره اولین بار در سال 370 هجری قمری ساخته شده است. این بقعه توسط عضدالدوله دیلمی یکی از امرای بزرگ خاندان آل بویه ساخته شد. البته چیزی که ساخته شد هیچ شباهتی به بنای امروزی نداشت و تنها یک مقبره ساده بوده است. شاه طهماسب صفوی این بقعه را گسترش داد و ایوانی در سمت شرق آن ساخت. همچنین یک صندوق چوبی بر روی قبر قرار داد. اما این فتحعلی شاه بود که ایوان جنوبی و گنبد بالای مقبره را ساخت و آن را تبدیل به چیزی کرد که امروز می‌بینیم.
معماری امامزاده
امامزاده قاسم زیارتگاهی با صحنی زیباست که دارای رواق های شرقی و غربیست رواق اول صفوی و رواق دوم قاجاری است. در حال حاضر مساحت این زیارتگاه شش هزار متر مربع است که با تزییانات و کاشی‌کاری‌های زیادی آراسته شده است. همچنین گنبد با کاشی‌کاری ها و خطوط کوفی زیبایش جلوه زیادی به زیارتگاه داده است. همانند اکثر مکان‌های مذهبی ایرانی این امامزاده نیز با ائینه کاری های زیادی تزئین شده است. ضریح امامزاده قاسم علیه السلام کمتر از دو متر ارتفاع دارد و چوبی است
سالها قبل حیات این امامزاده با صفاتر بود حیاطی که حوضی زیبا در آن وجود داشت و قبرهایی پلکانی در آنجا بود که درگذشتگان محلی در آن آرمیده بودند اما الان حوض تخریب شده و قبرها در یک سطح همسان قرار دارند.
این زیارتگاه مذهبی علاوه بر اینکه یک مکان زیارتی است مجموعه‌های آموزشی، درمانی و فرهنگی مختلفی را هم زیر نظر خود اداره می‌کند. آب و هوای خوب این منطقه، قدمت تاریخی ساختمان و فضای معنوی این زیارتگاه باعث می‌شود تا هر زائری خاطره ی خوبی از سفر به این زیارتگاه داشته باشد.

مطالب مرتبط