پربرکت ترین زیارت در بین زیارتها
معناى زیارت:
زائر با نوعی امیدوارى به دیدار مزور مىرود و در تلاش است با برقراری ارتباطى روحی یا از بار گناهان خود بکاهد یا آن که با این ارتباط معنوی از گرفتارىهاى خویش کم کند. در واقع شخص در این رویداد معنوى یک نوع پیشرفت و تعالى را خواستار است و قصد و نیت آن را دارد که ظرفیتهاى خود را به سمت نیکیها و رفتارهای ارزشمند ارتقاء دهد.
زیارت ائمه و معصومین(علیهم السلام) درحیات آنها یا شهادت متفاوت نیست . "ولاتحسبنّ الذین قتلوا فى سبیل اللّه امواتاً بل احیاءٌ عند ربّهم یرزقون؛و کسانى را که در راه خدا کشته شدهاند مرده مپندار، بلکه زندهاند و نزد پروردگارشان روزى مىخورند." اقسام زیارت هدف از زیارت این است که انسان مسلمان و معتقد به دیدار متبرک و مقبره های مقدّس برود و با آگاهی از متون مأثور و مستند که از معصومین (علیهم السلام) مانده است با مقام معصومین(علیهم السلام) یا فرزندان آنان ارتباطی روحانی برقرار کند، ولی مواقعی از راه دور این ارتباط معنوی برقرار میشود.، در اعمال حج نیز خانه خدا طى اعمالی مشخص زیارت مىشود.
همچنین، زیارت قبور انسان های مؤمن نیز در توصیه شده است و برکات و تاثیرات مفید اخلاقى و مزیت های فراوانی دارد، ملاقات مؤمنان هنگام در حیاتشان ،هنگام سلامتى یا بیمارى یکی دیگر از انواع زیارت است که یکی از آداب اجتماعی ودینی است که در حدیثهای معتبر به آن سفارش شده و پاداشهاى زیادی براى این کار خیر بیان شده،
زیارت انسان های مؤمن آدابى دارد و نباید باعث زحمت شویم . همچنین میزبان باید به استقبال زائر بیاید و در احترام به او تلاش کند و به میزان ممکن از وى پذیرایى کند.
مواقعی زیارت با اندیشمندان و عالمین و شخصیتهاى مهم دینى نیز زیارت تلقی میشود. متون زیارتى متن هایى که به وسیله آنها یکى از معصومین (علیهم السلام) یا اولادشان را بتوان زیارت کرد از متون معتبر و مستند هستند
زیارت جامعه کبیره از متن های بسیار معتبرى است که هر یک از معصومین(علیهم السلام) را مىتوان با آن زیارت کرد، این زیارت به سندهاى موثق از امام هادى(علیه السلام) روایت شده و جمع بسیارى از عالمین و مؤمنین در خواندن آن مداومت داشتهاند. سند آن به موسى بن عبداللّه نخعى مىرسد که امام هادى(علیه السلام) او را به این متن بلیغ و کامل براى زیارت هر کدام از معصومین (علیهم السلام) تعلیم فرموده است. زیارت آل یس، زیارت رجبیه و زیارت عاشورا نیز مشهور هستند. در کتاب هایى مثل ، مصباح المتهجد شیخ طوسى، مصباح کفعمى ،مصباح الزائر سید بن طاووس، کامل الزیارات ابن قولویه ، ، المزار الکبیر شیخ محمد بن جعفر مشهدى، اقبال الاعمال ابن طاووس، مهج الدعوات ابن طاووس، ، مفتاح الفلاح شیخ بهایى، تحفةالزائر علامه مجلسى و نیز مصباح المنیر و مفاتیح الجنان، متن های زیارتى بسیاری نوشته شده است. زیارت در قرآن در قرآن مىخوانیم: قال الّذین غلبوا على امرهم لنتخذنّ علیهم مسجداً ولى آنان که از رازشان آگهى یافتند و ماجراى اصحاب کهف را دلیلى بر بروز رستاخیز دیدند گفتند ما در کنار (مدفن)آنها مسجدى بنا مىکنیم تا یاد و خاطره آنان فراموش نگردد. این مطلب مشخص میکند که ساختن محلی برای عبادت به جهت احترام مرقد و آرامگاه بزرگان دین نه اینکه خلاف نیست و آنگونه که فرقه وهابى حرام میداند نیست، چه بسا کاری درست و شایستهاى است . قالبا مکانهای یادبود که یادآور افراد مهمی را زنده نگه میدارد نوعی تشکر از کوشش آنها و همینطور نوعی تشویق براى آیندگان است. علامه طباطبایى(ره) دررابطه با آیه فوق حدیثى را نقل کرده است که ترجمه آن چنین است: ملک گفت سزاوار است این جا مسجدى ساخته شود تا آن را زیارت کنیم از این آیه و نیز روایت استفاده مىشود که محل دفن افراد مؤمن و موحّد و مجاهدان در راه اعتلاى توحید را مىتوان زیارت کرد و حتى بر مزارشان مسجدى بنا کرد که در آن ذکر پروردگار گفته شودو سازندگان مسجد نیز خداپرست و عابد بودهاند
قرآن مىفرماید: «ذلک و من یعظّم حرمات اللّه فهو خیرله...؛ و هر کس برنامههاى الهى را بزرگ دارد برایش نزد پروردگار بهتر است»، مشخص است که حرمات اشاره میکند به اعمال و مناسک حج ، اما در منابع تفسیرى و تاریخى سنی ها و شیعیان احترام و تکریم کردن مقام نبى اکرم(ص) جزو حرمات الهى است و هر بی احترامی به این حریم در ایمان و تقواى شخص ایجاد خلل مىکند چرا که آیه دیگرى مىفرماید: «ذلک و من یعظّم شعائر اللّه فانّها من تقوى القلوب».و نیز قرآن تأکید مىفرماید: «انّ الذین یؤذون اللّه و رسوله لعنهم اللّه فى الدنیا و الآخرة». و نیز خداوند فرموده است: «و اذان من اللّه و رسوله الى الناس یوم الحج الاکبر انّ اللّه برىٌ من المشرکین و رسوله» و مشخص است زمانی که چنین حرمتى براى پیامبر اثبات گردید، تکریم شئونات و رعایت احترام اهل بیت او لازم است چرا که قرآن مىفرماید: «انّما یرید اللّه لیذهب عنکم الرّجس اهل البیت و یطهرکم تطهیراً؛و همچنین آیه مودّت دلیلى براى چنین ادعایى است: «قل لا اسألکم علیه اجراً الّا المودة فى القربى» و مگر نه این است که طبق قول پروردگار: خداوند و فرشتگان بر پیامبر درود مىفرستند و از مؤمنان خواسته شده است چنین کنند: «ان اللّه و ملائکته یصلون على النبى یا ایهاالذین آمنوا صلّوا علیه و سلّموا تسلیما.
در منابع مستند روایى آمده است که خداوند به پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) مقام و منزلتی داده که این مقام و منزلت به انبیاء دیگر داده نشده است .به عنوان مثال خداوند در قرآن بر نوح، ابراهیم، موسى و هارون(علیهم السلام) درود مىفرستد: «سلام على نوح فى العالمین»«سلام على ابراهیم»،«سلام على موسى و هارون»در این آیات هرگز به خاندان نوح، ابراهیم، موسى و هارون درود فرستاده نمىشود،امّا در روایت معتبرى آمده است منظور از یس، رسول اکرم(ص) است «و سلام على آل یاسین»یعنى سلام بر خاندان پیامبر اکرم(ص) . در سیره و سخن حضرت محمد(صلی الله علیه و آله) در منابع روایى معتبر آمده است پیامبر(صلی الله علیه و آله) به مزار مادرش مىرفت و مىگریست ومسلمانان از گریه پیامبر(ص)، مىگریستند. پیامبر(ص) بر سر مزار شهداى اُحُد حضور یافت و این آیه را تلاوت مىفرمود: «سلام علیکم بما صبرتم فنعم عقبى الدّار» و زمانی که آن پیامبر(ص) به زیارت مزارهای بقیع مىرفت مىفرمود: السلام علیکم دار قوم مؤمنین و اتاکم ماتوعدون غداً مؤجّلون، و انّا ان شاء اللّه بکم لاحقون، اللهم اغفر لاهل البقیع الغرقد. نقل کرده اند هنگام برگشت از جنگ بدر اولین شخص از مهاجرین که در مدینه فوت کرد، عثمان بن مظعون بود که رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) به زیارت مزارش رفت.
زیارت در سیره و سخن معصومین(علیهم السلام):
حضرت فاطمه (سلامالله علیها) هر روز به زیارت مزار پیامبر(صلی الله علیه و آله) مىرفت و مىگریست و مىفرمود: پدرم بر من مصائبى نازل شد که اگر بر روزها وارد مىشد، به شب تبدیل مىگردیدند.
حضرت على(عیه السلام) براى حضرت زهرا(سلامالله علیها) محلی به نام بیت الاحزان ساخت که در آن مکان میگریست و همچنین در زمانهای بسیاری آن بانوى دو سرا به قبرستان بقیع مىرفت حضرت فاطمه(سلامالله علیها) دو سه روز یک بار به زیارت قبر حمزه سیدالشهداء مى رفت، بانو مزار شهداى اُحُد را نیز زیارت میکرد و در آن مزار مىگریست.
روش دانشمندان شیعه:
امام خمینى در ایّام اقامت در نجف مگر در مواقع استثنایى ،زیارت هر شب خود را ترک نکرد و در اکثر مناسبات زیارتى در کنار مرقد امام حسین(علیه السلام) در کربلا بود و هر روز زیارت عاشوراى معروفه را با صد مرتبه سلام و سد مرتبه لعن مىخواند .
ملاصدرا در هنگامى که در تبعید بود و به بررسى مسایل روحانی و فلسفى مشغول بود، بعضی مواقع از کهک به قم آمد و علاوه بر زیارت حرم حضرت فاطمه معصومه(سلامالله علیها)، از روح بلند مرتبه آن حضرت براى حل شدن معضلات علمى و اجتماعى طلب یاری می کردند.