زیارت امام رضاعلیه السلام و وعده بهشت
بهشت از دیرباز آرزوی مؤمنان و خداجویان بوده است؛ رسیدن به بهشت کار آسانی نیست و شرایط و ویژگیهای متنوع و متعددی باید در آدمی پدید آید تا قابلیت ورود به آن را پیدا کند. حرم پاک و پاکیزه علی بن موسی الرضا(علیه السلام) که مطاف فرشتگان و محل آمد و شد آنان و کانون راز و نیاز عارفان و سوز و گداز مومنان و عاشقان اهل بیت: است، در واقع، پاره ای از بهشت است که خداوند آن را در زمین نهاده است. ورود به این حرم بی همتا نوعی انس با بهشت و بهشتیان است و کسی که با معرفت و فروتنانه حضرت رضا (علیه السلام) را در این مکان زیارت کند، راه ورود به بهشت را برای خود هموار کرده است.
در روایتی که در این باره از پیامبر خدا(صلي الله عليه و آله)، امام کاظم(علیه السلام)، امام جواد(علیه السلام)و امام رضا(علیه السلام): نقل شده تاکید فراوان شده است که پاداش زیارت آن حضرت بهشت است. برای توضیح بیشتر این مطلب نقل متن روایات مناسب به نظر می رسد:
رسول خدا (صلي الله عليه و آله)فرمود:«اوجب الله عزوجل له الجنة»
از امام موسی بن جعفر (علیه السلام)و امام جواد(علیه السلام) نقل شده است:«فله الجنة»
«کسی که قبر پسرم را زیارت کند، بهشت از آن اوست»
امام جواد(علیه السلام) فرمود:
«ضمنت لمن زار قبر ابی بطوسٍ عارفاً بحقه الجنة علی الله تعالی»
«من ضامن بهشت برای کسی هستم که قبر پدرم را در طوس زیارت کند وحق او را بشناسد.»
عبدالعظیم حسنی(علیه السلام) از امام جواد(علیه السلام) چنین نقل کرده است:«الجنة واللَّهِ»
«سوگند به خدا، بهشت برای کسی است که قبر پدرم رازیارت کند».
امام جواد (علیه السلام) در پاسخ به این سؤال که ثواب کسی که در خراسان زائر پدر شما باشد، چیست؟ فرمود:«الجنةُ واللهِ الجنةُ واللهِ»
«سوگند به خدا بهشت است، سوگند به خدا بهشت است»
حضرت رضا (علیه السلام) فرمود:«حشر فی زمرتنا وجعل فی الدرجات العُلی من الجنة رفیقنا.»
«کسی که مرا در غربت زیارت کند، خدا او را با ما محشور خواهد کرد و در درجه ها و مراتب عالی رفیق ما خواهد بود.»
همان طور که ملاحظه شد در برخی از این روایات بهشت پاداش و نتیجه زیارت امام رضا (علیه السلام) قرار داده شده است و در برخی، امام جواد(علیه السلام) یک بار سوگند یاد کرده و در برخی از آنها دو بار به خدا سوگند یادکرده است که بهشت از آن کسی است که آن حضرت را زیارت کند. در بعضی از این روایات، حضرت با تعبیر دیگری تأکید می ورزد و می فرماید: من ضمانت می کنم بهشت را برای زائران پدرم، ودر بعضی از نسخه ها به جای «ضمنت»، «حتمتُ» آمده است؛ یعنی قاطعانه و از روی یقین می گویم که بهشت پاداش زیارت آن حضرت است؛ گواین که برخی از مخاطبان حتی گروهی از شیعیان آن حضرت نمی توانسته اند این همه پاداش را برای زیارت ایشان باور کنند. از این رو، حضرت با تاکید بسیار آن پاداش عظیم را ضمانت می کند.
اما آن چه در این میان شگفت آور می نماید، روایتی است که از خود آن حضرت در کتاب های من لایحضره الفقیه و عیون اخبارالرضا و دیگر منابع مهم حدیثی نقل شده است که «حشر فی زمرتنا و جعل فی الدرجات العلی من الجنه رفیقنا»
این حدیث شریف در بردارنده چند نکته است:
اول آن که زائر حضرت به بهشت می رود؛
دوم آن که در مرتبه ها و مقامهای عالی بهشت جای می گیرد، سوم آن که درقیامت با ائمه : محشور می شود و در بهشت همراه آنان است و با آنان انس و رفاقت دارد، و این پاداشی است عظیم که نشانگر جایگاه ویژه و بی همتای حضرت رضا(علیه السلام) در درگاه الهی است.
در این جامناسب می نماید به روایت دیگری که مضمون شگفت آور و دل انگیزی درباره فضیلت زیارت آن حضرت دارد، اشاره شود:
آن حضرت می فرماید:«آگاه باشید! هر کس مرا در غربتم در طوس زیارت کند، روز قیامت در درجه من، با من و آمرزیده خواهد بود»